Mint az ország

Épület bontás Budapest

A Római-part olyan, mint az ország kicsiben. Kettéosztott. Sajnálatos. Az alábbi írás rámutat arra a problémára ami jelenleg a Duna parti területet érinti. Az írást változtatás nélkül közöljük.

Tegnap este az a marha nagy megtiszteltetés(?) ért bennünket, hogy a hetedik kerületi LMP (van e ki e nevet nem ismeri) rendezésében fáklyás felvonulást rendeztek a Római parton. Az itteni árvízvédelem kérdése olyan mint a kóbor kutyák között egy lerágott csont. Ha kell még össze is verekednek rajta de aztán ha megkóstolják hamar kiköpik. Szóval tellett plakátra , rendezőkre, zenebonára , pártaktívákra és még sorolhatnám. Talán sokan tudják, hogy a hetedik kerületben akadnak helyi problémák is aminek a felvállalását még egy párt se tartja magáénak. Az ottani romkocsmák pokollá teszik a helyi lakosság életét és még az is felmerült, hogy esetleg vissza adják a környék eredeti funkcióját. Itt a Rómain újabban az ingatlan tulajdonosokat sűrűn keresik meg olyanok akik ide szeretnék áthelyezni az ottani üzleteiket. Még emlékszünk, hogy majd húsz éve egyszer már volt olyan akarat miszerint itt egy vigalmi negyedet alakítsanak ki. Akkoriban akadt egy két gyilkosság és lángra lobbant egy pár parti ingatlan is. Aztán megúsztuk mert találtak egy másik helyszínt,átmenetileg.

Olvashatóan a probléma valós.  A Római – part 1914 óta folyamatosan alakította ki mostani arculatát és az árvíz okozta problémák sem új keletűek, mégsem kapott a fővárostól ekkora odafigyelést védelme, mint napjainkban.

Egy kis helyismeret azok számára, akik Budapest másik felén élnek.

Az Újpesti vasúti hídtól Pünkösdfürdő hajóállomásig terjed, illetve a Kossuth Lajos üdülőpart, valamint a Királyok útja – Nánási út közötti területet nevezik Római-partnak. Az Újpesti vasúti hídtól északra fekvő, a Szentendrei út és a Duna közötti városrészt az 1830-as években – a 19. század elején a rómaifürdői források mellett működő malmokról – még Lőpormalomnak nevezték.

1990 után
“A rendszerváltást követően a vállalati üdülőket és a hozzájuk tartozó csónakházakat a vállalatokkal együtt privatizálták. Az üdülők nagy része ezután bezárt, sokukat lebontották, az ártérnek minősülő megüresedett telkeken a szabályozási terveket és árvízvédelmet figyelmen kívül hagyva lakópark építések kezdődtek.”

“A csónakházak jó részére is a bezárás, lebontás, vagy a szórakozóhellyé átépítés várt. Mindezek mellett a parton is egyre több szórakozóhely és étterem nyílt. Az 1990-es évek elején megépült a Nyárfás, az Evezős Sörkert, Platán söröző és a többi. A part csónakházakból és vállalati üdülőkből álló korábbi csendes arculata gyors ütemben megváltozott, nyári hétvégeken egy vigalmi negyed képét öltötte magára, de a természeti értékek, az igen öreg fák megmaradtak.”

Még több ismeret itt.  (Wikipedia)

A part mindig veszélyes volt, az árvízre való tekintetben. Az árteret figyelmen kívül hagyó épületeket építettek, lakóparkokat húztak fel. A megmaradt és működő csónakházak: a Bíbic, Tropical, Csillag, Béke és Hattyú.

Érdemes a következő cikket elolvasni. Az ügyel még foglalkozunk.

Összeállította: Arold Péter

Címlap fotó: Wikipedia