Árvíz

Épület bontás Budapest

Bár sok probléma foglalkoztatja Óbuda lakóit, de most a Római-part mobilgát rendszere okoz fejfájást nekik. A már ismert, Óbudával foglalkozó Facebook oldalon találunk erre a fotóra, ami a 2013-as árvíz idején készült.

A Főváros nem szeretné, ha ez a kép többször visszaköszönjön, ezért mobilágtattal szeretné megvédeni az ott lakókat. Nekik viszont nem mindegy hogyan.  Erről itt írtunk.

Imre a fotó, és a hozzátartozó bejegyzés. Fotó: Sasvári Judit

 

obuda

Sasvári Judit elküldte nekem az Őrtorony utcai házáról készült fotót, amin az a 2013-as árvíz során látható, illetve annak a vízből kiemelkedő része. Szomorú látvány, nem kétséges.

Neki és még néhány, az 1960 előtt épült lakóházak tulajdonosainak joguk lenne a kárpótlásra, mivel a védekezés fővonalaként a többiek számára nagyobb biztonságot nyújtó Nánási – Királyok útját jelölték ki. Azóta, aki az ártérre építkezett vagy költözött, ennek a tudtával és következményeit vállalva tehette.

A biztonságot tartjuk a legfontosabbnak és nem akarjuk, hogy a nagyobb kockázattal járó gát esetén mindannyiunk háza is így nézzen ki egy gátszakadás esetén. 
Sokan nem tudják, de a harmadik kerület nagy részét érintené a tragédia, sok helyen másfél – kétméteres vízmagassággal!

Mi, akik a gátat a Nánásira akarjuk és a partra fákat szeretnénk, nem a part jelenlegi szemetes és elhanyagolt állapotát akarjuk konzerválni, hanem a természethez közeli növény- és állatvilágot akarjuk megőrizni a gyermekeink és unokáink számára is!

Azt akarjuk, hogy a part elérhető és élvezhető legyen a jövőben is!

Sajnáljuk azokat, akik ezen az árterületen időről időre árvízi veszélynek vannak kitéve, de a néhány kivételtől eltekintve ezt ők tudatosan választották maguknak.

Azoknak az építőipari beruházóknak, akik ide terveztek extra profittal kecsegtető ingatlanüzletet, azt üzenjük: keressenek másik építési területet!

Nem veszekedni kell, hanem megérteni, hogy valóban sok ember élete és vagyona van nagyobb biztonságban a Nánásin megerősített gáttal és ezt elfogadva a Római-parton is mód nyílik végre a közcélú fejlesztésekre.