Törvénymódosítást kezdeményez a képviselő-testület

Forrás

Bús Balázs polgármester javaslatára úgy döntött a III. kerületi önkormányzat, hogy az Info törvény közérdekű adatigénylésekre vonatkozó szabályainak módosítását kezdeményezi a jogalkotó felé.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosítását kezdeményezi Bús Balázs polgármester javaslatára a testület. A határozatot az indokolja, hogy ugyan a fenti törvény részletesen szabályozza a közérdekű adatok megismerésének általános szabályait, azonban nem szabályozza az adatkezelés célját, illetve a rendelkezésre bocsátott adatok felhasználásának módját.
Az utóbbi időben jelentően megnövekedett a közérdekű adatigénylések száma. Egyre gyakrabban fordulnak elő olyan esetek is, amikor az igénylő az önkormányzat a kiadott adatokat szabadon értelmezve, összefüggéseikből kiragadva, a célhoz kötött adatkezelés elvét mellőzve használták fel.
A 24.hu 2019. 01. 25-ei cikke tökéletesen alkalmas a probléma bemutatására. A hírportál a közérdekű adatigénylés során rendelkezésre bocsátott anyagból csak az üresen álló önkormányzati lakások számát közölte. Elhallgatta ugyanakkor azt, hogy a III. kerületi 184 pillanatnyilag üresen álló lakásból 32 bérlőkijelölési joggal érintett, 79 lakás bérbeadása folyamatban van – pályáztatás, pályázatra kijelölés, stb., 53 lakás szanált, egészségre ártalmas, illetve állapota miatt jelenleg bérbeadásra nem alkalmas, valamint 20 üres nyugdíjasházi lakás van, ebből 1 lakásra a Fővárosi Önkormányzatnak van bérlőkijelölési joga, a többi bérbeadása pedig folyamatos.
Ezen esetek megelőzése érdekében a III. kerületi önkormányzat képviselő-testülete kezdeményezi a jogalkotó felé a fenti törvény felülvizsgálatát és módosítását a következők szerint:
Az eddigi szabályozással összhangban, továbbra is bárkinek legyen joga közérdekű adat és közérdekből nyilvános adat iránti igényt benyújtani, de csak az alábbi feltételek betartása mellett. Az adatigénylőnek az adatok felhasználási célját konkrétan meg kell határoznia, az adatokat kizárólag a meghatározott célra használhatja fel, az adatokat összefüggésükből nem ragadhatja ki, tévesen, hamis színben nem tüntetheti fel azokat. A javaslat szerint közérdekű adatigénylésre adott választ, azaz a közérdekű adatokat és a közérdekből nyilvános adatokat változtatás nélkül, teljes terjedelemben kell megjelentetni.
Bús Balázs polgármester meggyőződése, hogy a törvényi előírások ilyen formában történő módosítása az állampolgárok korrekt és tisztességes tájékoztatását szolgálja és elejét veszi a hamis és valótlan állításoknak, téves következtetéseknek, amelyek nem szolgálják a társadalom érdekét.
Az előterjesztést Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselő-testületének 2019. február 7-i ülésén a Fidesz-KDNP, az LMP, valamint a Jobbik képviselőinek szavazataival elfogadták. Az MSZP, az Együtt és a PM képviselői a javaslat ellen szavaztak, ezzel kinyilvánítva, hogy nem támogatják a valós tényeken alapuló közérdekű adatok eljussanak az érintettekhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .