Indulhat a kármentesítés Budakalászon

Épület bontás Budapest

Budakalász érveit elfogadták, állami büdzséből indulhat a teljes körű feltárás és a kármentesítés – írja a település honlapja

A másfél évvel ezelőtt a Lenfonó területén feltárt és a hatóságoknak bejelentett környezetszennyezés kapcsán remek hírt kaptunk. Az Agrárminisztérium Környezettechnológiai és Kármentesítési Főosztálya levélben tájékoztatta dr. Göbl Richárd polgármestert az egykori szövőgyár területének kármentesítéséhez szükséges teljes körű felmérés elindulásáról. Az október 31-ig tartó kutatások és a megalapozó intézkedések célja alapos vizsgálatokkal és mérésekkel feltérképezni a szennyezés mértékét és kiterjedését a teljes gyárterületen. Az állapotfelmérés során feltárásokra, 10-től 200 méteres mélységig akkreditált talaj– és talajvízmintavételre, geofizikai és vízföldtani vizsgálatokra kerül sor. A mostantól állami szerepvállalással folytatódó vizsgálatsorozat fontos lépés a városunk tulajdonában álló terület rehabilitációja és későbbi közösségi fejlesztése érdekében.

Egy évvel ezelőtt számos újságcikk jelent meg az Önkormányzat által a Lenfonó és Szövőgyár területén feltárt talajszennyezésről. A város tulajdonban lévő egykori gyárterület közösségi hasznosítása érdekében a Zeneiskola mögötti gyárterület egy részét megvizsgáltuk. A terület bejárása során két addig eltakart megfigyelőkutat találtunk. A talajvíz szondázására szolgáló acélcső kiállások már korábban ismertté vált környezetszennyezésre utaltak, bár erről hivatalos dokumentumok a környezetvédelmi és vízjogi hatóságoknál sem álltak rendelkezésre. Utólag kiderült, sokan sejtették, hogy baj van, de az aktuális városvezetők évtizedekig nem tettek semmit a környezetszennyezés feltárása és megszüntetése érdekében.

Kitartó nyomozással sikerült kideríteni a megfigyelőkutak létesítésének körülményeit, majd a megszerzett dokumentumokat átadtuk az állami-hatósági szereplőknek. 2020 novemberében Budakalász környezeti hatástanulmányt rendelt meg a talaj és a talajvíz állapotának részleges felmérésére. A tavaly januárban vett minták komoly szennyezést mutattak a város központjában álló vízbázisvédelmi területen. Az elmúlt bő egy évben az önkormányzati vizsgálat eredményeinek ellenőrzése és annak megállapítása zajlott, ki fogja helyreállítani a környezetet ért károkat, az egykori állami irányítású gyár okozta szennyezést. Az Agrárminisztérium most hivatalosan is megkereste az Önkormányzatot annak érdekében, hogy elkezdődhessen a terület szennyezésének több tízmillió forint értékű részletes feltárása, ami a Lenfonó rehabilitációjának első állomása.

Képek az Önkormányzat oldaláról