Látogatás a Polgármesternél

Épület bontás Budapest

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és Ormándi Gabriella, az intézmény kancellárja látogatást tett dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer újonnan megválasztott polgármesterénél november első hetében.

A megbeszélés célja a személyes bemutatkozás és az együttműködés lehetőségeinek feltérképezése volt.

A látogatást az Óbudai Egyetem vezetése kezdeményezte azzal a céllal, hogy bemutatkozzanak, ismertessék az egyetem jövőbeni céljait, és hogy közösen keressék az együttműködési lehetőségeket. A rektor tájékoztatást adott a sikeres beiskolázási kampányról és a főbb számokról: arról, hogy az idei felvételi időszakban közel 15 ezren jelentkeztek az Óbudai Egyetemre, ebből 3513 hallgató nyert felvételt, és ezzel az aktív hallgatók száma több mint 11300 fő.

A jubileumi év kapcsán az egyetem vezetése felidézte a nemzetközi hírű intézmény évfordulóit. Legfontosabb céljai közé sorolták, hogy az Óbudai Egyetem a 21. század ipari kihívásainak megfelelően új és fenntartható fejlődési pályára álljon, a kutatások és fejlesztések tekintetében hazánk, valamint a közép-kelet-európai régió meghatározó egyeteme legyen. Hosszútávon pedig azt kívánja elérni, hogy az ezer legkeresettebb műszaki felsőoktatási intézmény között jegyezzék, melyre jók az esélyek a tudományos eredményeknek köszönhetően. Megemlítették, hogy a robotika területén világszinten a „top 3-ba” tartozik az egyetem. A főbb profil továbbá a mesterséges intelligencia és az egészségügyi informatika kutatás-fejlesztése. Magyarországon egyedülálló módon az intézményben található a da Vinci sebészrobot a robotikai kutatások támogatására.

Kovács Levente elmondta, rektori programjában kiemelt hangsúlyt fektetett a tudományos kutatómunkára és a tehetséges hallgatók támogatására. A rektor tájékoztatója végén hangsúlyozta: akár az intézmény kutatási eredményeinek a kerületben történő hasznosulásáról is egyeztethetnének a későbbiekben.

Ormándi Gabriella kancellár asszony az infrastrukturális fejlesztések közül kiemelte a Kandó Kálmán Kollégium szeptemberi átadását, melynek köszönhetően csak Óbudán már 400 hallgatónak tudnak szállást biztosítani tanulmányaik idejére. Hozzátette, a fejlesztések folytatódnak, a jövőben a városrészbe szeretnék koncentrálni az egyetem Budapest területén szétszórtan elhelyezkedő műszaki képzéseit. Legfőbb cél, hogy a felsőoktatási intézmény egységes, 21. századi Campusszá váljon. Megemlítette azt is, hogy idén nyáron teljesen megújult az egyetem arculata.

Polgármester úr figyelmébe ajánlotta, hogy Óbudán közel négyezer egyetemista fordul meg nap, mint nap. Sokan itt élik mindennapi életüket. Kiemelten fontos számukra a minőségi szolgáltatások biztosítása, melybe a sportolási lehetőségek is beletartoznak. A hallgatók igényeihez kapcsolódóan, ennek megteremtése érdekében nagy szükség lenne egy modern, többcélú sportcsarnok építésére. E lehetőség megteremtésének megvizsgálását kérte a polgármestertől a kancellár asszony. A továbbiakban hangsúlyozta az egyetem „Zöld törekvéseit”, melyet összehangolhatnának egyes pontokon a polgármester programjával. A környezettudatos szemlélet jegyében üdvözölné például, ha az intézmény Kunigunda útján található, nehezen megközelíthető diákhoteljét a BuBi közbringa-rendszerbe kapcsolnák a jövőben, a hallgatók közlekedésének megkönnyítése érdekében.

Dr. Kiss László polgármester üdvözölte, hogy az Óbudai Egyetem vezetőségével ilyen rövid időn belül létrejött a személyes találkozó. Véleménye szerint a felsőoktatási intézmény jelentős értéket képvisel a műszaki oktatás területén. Kiemelte: polgármesteri programjában nagy hangsúlyt fektet a 30 év alatti fiatalok támogatására. Elképzelése szerint a III. kerület vezetése elindítana egy gyakornoki programot, melynek részeként a hallgatók segíthetnék a polgármesteri hivatal tevékenységét humán, média és szociális területen. A polgármester arra kérte a rektort, hogy az intézmény részéről is dolgozzák ki ennek lehetőségét, számítana az egyetem vezetésének együttműködésére. Felajánlotta, hogy a beiskolázás könnyítése érdekében közvetítő szerepet játszik az egyetem és a III. kerületi tankerület vezetése között, hogy a beiskolázási kampány időszakában több alkalommal is első kézből kaphassanak tájékoztatást a kerületi középiskolások az egyetem képzéseiről. Dr. Kiss László szeretné, ha az egyetem jelen lenne a kerület aktív életében, különböző helyszíneken, rendezvényeken, kiemelten az Óbuda Napján. Egyúttal támogatja, hogy a középiskolás diákok részt vegyenek olyan egyetemi eseményeken, mint például a Kutatók Éjszakája. Elmondta: szívesen az egyetem rendelkezésére bocsátja az Esernyős rendezvényhelyszínt tájékoztató fórumok megtartása céljából. A polgármester hangsúlyozta: a kapcsolat erősítésére törekszik az Óbudai Egyetemmel.

A találkozó végén az egyetem vezetői meghívták dr. Kiss László polgármestert a november 22-én tartandó Óbudai Egyetem Napjára, melyen az intézmény 10 éves évfordulóját ünnepelik.

obuda.hu