Megemlékezés a parkban

Épület bontás Budapest

A néhai köztársasági elnök halálának negyedik évfordulóján megemlékezést tartottak az Óbudai Egyetem parkban, Jovánovics György szobrászművész róla készített mellszobránál.

Göncz Árpád 1922-ben született, az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, 1963-ban szabadult. A második világháborút követően kisgazda, majd a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége politikusa volt. 1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé is választották. Pozíciójából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első köztársasági elnökévé választották. Tisztségét 2000-ig viselte.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Bús Balázs polgármester helyezte el az emlékezés virágait a Bécsi úti ház falán található emléktáblánál.
Íróként és fordítóként is aktív volt, Réz Ádám után ő fejezte be J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című könyvének magyarra ültetését, de fordította Arthur C. Clarke, Agatha Christie , William Golding, John Updike, William Faulkner, Ernest Hemingway regényeit is. Számos önálló regényt, elbeszélést és színdarabot írt, volt a Holmi című irodalmi folyóirat szerkesztőbizottsági tagja és a Magyar PEN Club tiszteletbeli elnöke, és megkapta a József Attila-díjat.

Dr. Kiss László képviselő és az óbudai baloldal polgármester-jelöltje is részt vett a megemlékezésen….

Fotók és a teljes híranyag  obuda.hu