25 éves Óbudai Danubia Zenekar

Épület bontás Budapest

A 25 éves Óbudai Danubia Zenekar 2019-ben is tovább építi egyedien igényes, sok huszadik századi és kortárs művet felvonultató repertoárját. Az idei évad első fél évének terveiről tartott sajtótájékoztatót Ács Péter ügyvezető, valamint Hámori Máté, művészeti vezető. Az eseményen részt vett Bús Balázs polgármester is, hiszen a zenekar Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának támogatását élvezi.

Az Óbudai Danubia Zenekar december 30-án tartotta a 25. születésnapi gálakoncertjét a Zeneakadémián, amelyen többek között az alapító, Héja Domonkos is vezényelt. Az újévben is komoly tervei vannak a negyedszázados kritikai és közönségsikert elért zenekarnak, illetve annak művészeti vezetőjének. A sajtónyilvános próbán és sajtótájékoztatón Hámori Máté ismertette a 2019. tavaszi félév programját.

Az esemény elején bemutatkozott Ricardo Casero, karmester, vendégművész, aki a zenekar január 17-i, Zeneakadémián tartandó koncertjét vezényli majd. Mint mondta: az első két percben kiderül, hogy milyen lesz az együttműködés a karmester és egy zenekar között, majd hozzátette: az Óbudai Danubia Zenekarral, bár csak a napokban találkozott, érzi, hogy remek koncertet fognak tartani. Hámori Máté ezek után ismertette a tavaszra tervezett programokat. Érdekesség, hogy a Zeneakadémián tartott koncerteknek idén tavasszal is lesz egyfajta tematikája, azonban az eddigi évadoktól eltérően a zenekar 2018/19-es jubileumi szezonjában a koncerteket összetartó tematika megfejtését a nézőkre bízza. A  játékról a koncertek napján a zenekar Facebook oldalán tájékozódhatnak!

A sajtótájékoztatón részt vett Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Bús Balázs is, aki megköszönte az Óbudai Danubia Zenekarnak, hogy folyamatosan fellép a kerület általános iskoláiban, valamint az Idősek Klubjaiban. Hozzátette: kevés budapesti kerület mondhatja el magáról, hogy egy ilyen kiemelkedő zenekart támogathat. Az ÓDZ missziójának tartja, hogy a zenét – és minél több fajta kiváló zenét – közel akarja vinni a magyar közönség szívéhez.

A mostani évad repertoárjában olyan szerzők és művek is terítékre kerülnek, akiknek népszerűsége világszerte emelkedőben van, itthon azonban eddig valamiért háttérbe szorultak. Így például Toru Takemitsu, a japán zeneművészet legtöbbre értékelt alkotója, Thomas Adés, a fiatal brit zseni, vagy Sofia Gubaydulina, az ezoterikus orosz látnok remekműveit is bemutatja az együttes tavaszi zeneakadémiai sorozatában.