Tarlós: Érthetetlen a III. kerület döntése

Épület bontás Budapest

Tarlós István főpolgármester érthetetlennek nevezte a III. kerület döntését, amely szerint az önkormányzat nem ad tulajdonosi hozzájárulást a mobil védműhöz, amíg el nem készül a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalában haladó parti védmű lehetőségét vizsgáló tanulmányterv.

A főpolgármester kedden az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: a III. kerületi képviselő-testület és Bús Balázs (Fidesz–KDNP) polgármester akciója, valamint az azt követő kommunikáció érthetetlen.Tarlós István azt mondta: ez nemcsak barátságtalan, de inkorrekt is a többi 16 kerületi fideszes polgármesterrel és a főpolgármesterrel szemben.

Felidézte: a Fővárosi Közgyűlésben támogatták Bús Balázsnak a tanulmánytervre vonatkozó javaslatát, továbbá az óbudai polgármester sem támogatta a Lányi András író, filozófus által készíttetett, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot, és megszavazta, hogy a Nánási út–Királyok útja, valamint a Duna-part közötti, hetvenhektáros területet meg kell védeni.

Tarlós István elmondta azt is, csak akkor van értelme, hogy a parton egy drágább védművet építsenek magánterületeken, ha a civilek ezt a változatot elfogadják.

Az óbudai képviselő-testületi határozatot követő vasárnapi tüntetésen kiderült, „szó nincs arról”, hogy a civilek elfogadnák. A vita tárgya továbbra is az, hogy a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon vagy a parton épüljön védmű – tette hozzá.

Tarlós István megjegyezte azt is, hogy a III. kerület éppúgy elutasította a Nánási úti nyomvonalat, mint a főváros.

A főpolgármester kifejtette: a kerítések nyomvonalában haladó védmű ugyanúgy parti lenne, mint a Dunához hat-nyolc méterrel közelebbi. Mindkettő megvédené a Nánási út–Királyok útja és a Duna-part közötti, hetvenhektáros területet.

A kerítések nyomvonalában haladó védmű sokkal drágább lenne, magántelkeken vezetne, és a tulajdonosok a kártalanítás mértékén „bármeddig elpereskedhetnek” – mondta Tarlós István, rámutatva: a védmű a számítások szerint több mint hárommilliárd forinttal kerülne többe, mint amelyet hat méterrel lejjebb terveztek.

A főpolgármester közölte, várhatóan egy-két hónapon belül elkészül a tanulmányterv.

Forrás: mno.hu