Bús Balázs reakciója a pedofil ügyre

Épület bontás Budapest
Arold Péter
A napokban véget ért vizsgálat, mely az egyik kerületi óvoda rendőrség által is vizsgált pedofil ügyével volt kapcsolatos, Kiss László a kerület polgármestere nyilatkozata alapján az előző vezetés szándékosan kendőzte az ügyet. Erről itt írtam
Hirdetés
Teljesen logikus, hogy meg kell “hallgatni” a “megvádolt” volt polgármester által leírtakat is. Bús Balázs a kerület korábbi polgármestere Facebook oldalán reagált a vádakra.
Kiss László óbudai polgármester reggeli közleménye kapcsán ma sajtótájékoztatót tartott Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese is. A baloldal legújabb félrevezető vádjaira (fake news) ezúttal én is reagálnék:
A tények:
2019 márciusában tájékoztatta Óbuda-Békásmegyer korábbi vezetését a rendőrség arról, hogy az egyik kerületi óvoda pedofil ügyben érintett, nyomozás van folyamatban. Ennek kapcsán azt kérték tőlünk, hogy a szülőket ne az önkormányzat tájékoztassa, ne tőlünk szerezzenek tudomást a történtekről, a rendőrség szakemberei kívánnak külön, egyesével a szülőkkel beszélni, hiszen ez az eset egy nemzetközi nyomozás része volt.
Ebben az ügyben is mindenben együttműködtünk a hatóságokkal és úgy jártunk el, ahogy azt a nyomozók kérték. Az óvodapedagógust munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntettük. Az óvodavezetésen keresztül jeleztük az érintett szülők, óvodapedagógusok felé, hogy amennyiben igénylik, pszichológiai és jogi segítséget kaphatnak az önkormányzattól. Más esetekben is, ha történt akár pedagógusokkal szemben, akár a gyerekekkel szemben támadás vagy erőszakos cselekedet, mindig minden segítséget megadtunk az érintetteknek.
Dr. Kiss László polgármester egy nagyon fontos tényre nem hívja fel a figyelmet az ügy kapcsán. A nyomozás 2020. áprilisában, azaz az ő polgármestersége idején zárult le és történt meg a vádemelés. Ez az jelenti, hogy már az új önkormányzati vezetésnek volt lehetősége arra, hogy egy már lezárult nyomozást követően, a vádemelésben megfogalmazottak alapján vizsgálatot indítson és tegyen lépéseket a hasonló esetek megelőzése érdekében. Folyamatban levő rendőrségi nyomozás ideje alatt belső vizsgálatot indítani butaság. Erre csak a vizsgálat lezárultát követően van lehetőség.
Leginkább azt látom problémának, hogy ebből a különösen érzékeny, kényes esetből a jelenlegi baloldali városvezetés és a DK Vadai Ágnessel egyetemben politikai hasznot akar magának kovácsolni ahelyett, hogy az érintett gyerekeket és szülőket (áldozatokat) ért traumákra lennének tekintettel! Ez az én értékrendembe, világomba nem fér bele, gusztustalannak tartom!
Ha most hasonló eset történne Óbudán, akkor is azt várnám, hogy a jelenlegi vezetés hasonlóan érzékenyen és az érintettek érdekeit és érzéseit minden más elé helyezve, a hatóságokkal mindenben együttműködve járjon el egy ilyen esetben, ahogyan azt mi is tettük az elmúlt évben.
Ugyanakkor, ha történt az elmúlt hónapokban belső vizsgálat az önkormányzatnál ebben az ügyben (hisz a rendőrség idén áprilisban zárta le az ügyet), ahogy Kiss László írja a mai közleményében, akkor elvárom, hogy annak valamennyi dokumentumát hozzák nyilvánosságra az általuk is hirdetett átláthatóság jegyében!
Javaslom, hogy a polgármester haladéktalanul hívjon össze rendkívüli testületi ülést.
Egy ilyen súlyos ügyben, miközben nemzetközi pedofilhálózat felkutatása érdekében folyik országhatárokon átívelő nyomozás, azt hiszem, teljesen természetes, hogy az érintettek érdekeit és a bűnüldözés sikerességét tartottam elsősorban szem előtt. Ha a rendőrség azt kéri tőlem, hogy polgármesterként az ügyet kezeljem bizalmasan, hogy a szülőkkel a nyomozók akarnak először beszélni, akkor számomra egyértelmű, hogy nem viszem az ügyet a képviselőtestület elé, ahonnan még zárt ülésről is nyilvánosságot kapnak a részletek.
A mai nap DK-s történései jól mutatnak rá erre, ez a tragikus eset is azonnal politikai prédává vált, ami lehetetlenné teszi a kérdések megfelelő érzékenységgel történő kezelését, az érintettek fájdalmainak, sérelmeinek, traumáinak tiszteletben tartását. Hangsúlyozom, hasonló esetben a jelenlegi városvezetéstől sem várnék tájékoztatást, azt viszont elvárnám, hogy a hatóságokkal együttműködve maximális érzékenységgel, diszkrécióval kezeljenek egy ilyen jellegű ügyet.
Óbuda-Békásmegyer óvodáiban korábban a szükségesnél jelentősen több óvodapszichológus dolgozott. Vadai Ágnes félrevezető és hazug állításával szemben nem ebben az óvodában csökkentettük a pszichológus-álláshelyek számát, hanem rendszerszinten foglalkoztunk a kérdéssel. A felszabaduló státuszokban gyógypedagógusokat alkalmaztunk, mert azt láttuk, hogy egyre több olyan problémákkal küzdő kisgyermek (pl. autisztikus) érkezik a kerület óvodáiba, akiknek a megfelelő ellátásához szakismeretekkel rendelkező gyógypedagógusokra van szükség. Az óvodapszichológusok kérdését (is) komplexen kell kezelni, nem pedig az egyedi esetet a kiragadni a környezetéből, mert így láthatóak csak az okok és az összefüggések, valamint az eredmények.
Óbuda-Békásmegyeren a fővárosi kerületek között az egyik legfejlettebb szociális ellátórendszert működtettük, ahogy azt a korábbi években több szakmai szervezet is elismerte. Szinte elsőként vezettük be a kerületben a Gyermekvédelmi jelzőrendszert és a Szociális kerekasztalt. De nem álltunk meg a fejlesztéseket illetően: 2019-ben megkerestük a XII. kerület önkormányzatát, ahol az online zaklatások kapcsán egy példaértékű modellt vezettek be, ezt is meg kívántuk valósítani Óbuda-Békásmegyeren. Csak bízni tudok benne, hogy ezek az erőfeszítéseink sem vesznek kárba!
A baloldal legújabb gyalázatos hazugságai, rágalmai kapcsán a holnapi napon rendőrségi feljelentést teszek.
Az alábbi képen az a levél látható, amit az eset tudomásomra jutásakor az intézményvezető asszonynak küldtem.