Járatritkítások a közlekedésben

Épület bontás Budapest

Csütörtöktől tanítási szüneti menetrend szerint indulnak a járatok Budapesten a koronavírus-járvány miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként hétfőtől ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók.

Hirdetés

A döntéssel összefüggésben – tekintettel a számos fővárosi cégnél elrendelt otthoni munkavégzés miatti forgalomcsökkenésre is – csütörtöktől a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok, így

a reggeli és a délutáni csúcsidőben 10 százalékkal csökken a járművek száma.
A BKK közlése szerint kiemelt figyelemmel kísérik a fővárosi közösségi közlekedés kihasználtságát.

A hétfő reggeli tapasztalatok szerint a járatok kihasználtsága jelentősen csökkent, a járművek 20-40 százalékos telítettséggel közlekedtek. Mint rámutattak: a budapesti utasforgalom mintegy 35 százalékát a diákok adják, ezért az oktatási intézmények bezárásával már eleve ennyivel kevesebben utaztak a járműveken. Az egyre több fővárosi cégnél elrendelt “home office” munkavégzés szintén hozzájárult a forgalomcsökkenéshez – írták.

A közlemény szerint a tanszüneti menetrend csütörtökig fokozatosan életbe lép, a járatokat üzemeltető BKV Zrt. és VT-Arriva Kft. addig elvégzi a járművezetői beosztások átszervezését. A tanszüneti menetrend főként a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti. A tanítási időszakhoz képest körülbelül 200 fővárosi járművet és járművezetőt tudnak tehermentesíteni az átmeneti időszakban.

A tanítási szünetben érvényes menetrendek megtalálhatók a BKK honlapján a www.bkk.hu/menetrend címen. Az utazástervezéshez a mobilapplikációként és a BKK weboldalán is elérhető BKK FUTÁR alkalmazást ajánlják, amely valós idejű járatinformációk alapján mindig az optimális útvonalat ajánlja fel – áll a BKK és a BKV közleményében.