Szennyezés kerül a Dunába

Épület bontás Budapest

Évtizedek óta tudott, hogy az egykori Gázgyár szennyezett talajából mérgező anyagok szivárognak a Dunába, a kármentesítés érdekében azonban csak a terület tulajdonosa, az NKM Földgázszolgáltató Zrt. léphet – közölte Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pénteken az MTI-vel.

A III. kerület önkormányzat közleményében azt írta, a Duna alacsony vízállása nyomán újra felszínre került és láthatóvá vált az évtizedek óta tudott tény, amely szerint az egykori Gázgyár szennyezett talajából mérgező anyagok szivárognak a folyóba.
Hozzátették: Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere már 2009 óta figyelemmel kíséri a területet érintő folyamatokat, tudomása van a kármentesítést célzó korábbi tárgyalásokról, érdemi lépéseket azonban csak a terület tulajdonosa, a NKM Földgázszolgáltató Zrt. tehet.
A gázgyár területe nem III. kerületi önkormányzati tulajdon, a gázgyár kármentesítése nem az önkormányzat feladata – szögezték le.
Mint írták, üdvözlik az üggyel kapcsolatos, kiemelkedő sajtóérdeklődést, mert reményeik szerint ennek nyomán új lendületet vehet az elmúlt években holtpontra jutott folyamat.
Jelezték: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kerületi lakosok érdekében minden tőle telhető segítséget megad a kármentesítés gyors és hatékony elvégzéséhez, de – hívták fel a figyelmet – a kármentesítés során az érintett lakosság biztonságát szavatolni kell, a felmerülő kérdéseikre pedig megnyugtató válaszokat kell adni.

MTI