Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke

Épület bontás Budapest

A Párbeszéd közölte, üdvözli a Fővárosi Választási Bizottság döntését a római-parti mobilgátról szóló népszavazás ügyében. A népszavazást egy magánszemély, dr. Czirmes Györgyné kezdeményezte, a kérdés pedig úgy szól:

Akarja-e, hogy a Duna Budapest római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?

Szabó Tímea, a Párbeszéd óbudai nyertes képviselője közölte, készek most is támogatni a népszavazási kampányt, és segítenek az ehhez szükséges aláírásgyűjtésben. Emlékeztetett arra is, hogy a Párbeszéd a kezdetektől ellenezte azt, hogy a mobilgát közvetlenül a parton épüljön, szerintük a gátnak inkább a Nánási út–Királyok útja-nyomvonalon kell megépülnie.

Tavaly októberben hitelesített e a Kúria a párt mobilgátról szóló népszavazási kezdeményezését, ám az elől a főváros vezetése alig egy héttel később kitért. Akkor ugyanis úgy volt megfogalmazva a kérdés, hogy “Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV. 5.) számú határozatát?” A Párbeszéd most emlékeztetett arra, hogy akkor egyébként az első két nap több mint 10 ezer aláírás gyűlt össze.

Hozzátették, Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjének kezdeményezésére már az Európai Bizottság is vizsgálta a beruházást. Korábban amúgy a Momentum és az LMP is azt közölte, segítenek az aláírásgyűjtésben.

A népszavazás fővárosi szintű lenne, vagyis nem csak a III. kerületiek, de egész Budapest lakossága szavazhatna a mobilgátról. A népszavazáshoz a nolimpiás kezdeményezéshez hasonlóan 138 ezer aláírásra van szükség 30 nap alatt, de a törvényi előírások szerint az országgyűlési választások előtt és után 40 napig nem folytatható aláírásgyűjtés népszavazási ügyekben, így azt legkorábban május 18-án lehet megkezdeni, a 30 nap onnan kezd ketyegni.

hvg.hu