Óbudáról indult a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat

Épület bontás Budapest

Az Óbudai Kulturális Központban nyitotta meg dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár a Kultúrházak éjjel-nappal 2017. évi programsorozatát.

 

Országszerte 680 helyszínen, mintegy 2000 programmal, népművészeti, farsangi rendezvényekkel, alkotóműhellyel és játékkal várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a művelődési házak a Kultúrházak éjjel-nappal sorozat keretében.

A tizenegy éve, civil kezdeményezésként indult sorozatban résztvevő intézmények száma tavaly átlépte a 600-at, idén pedig már csaknem 700 helyszínen vonják be három napon keresztül a mindennapos alkotómunkába az érdeklő családokat, fiatalokat és idősebbeket – mondta Hoppál Péter kulturális államtitkár az idei rendezvénysorozat megnyitóján pénteken az Óbudai Kulturális Központban.
Novák Péter zenész, a sorozat idei védnöke kiemelte: a közösségi házak és ezek országos hálózata azért is fontos, mert ezek a terek teremtenek bemutatkozási és fellépési lehetőséget azon kisebb társulatok és művészek számára is, akik mögött nem áll kőszínházi háttér. Emellett a kultúrházak teremtenek lehetőséget arra is, hogy az előadók találkozhassanak közönségükkel.

Az ünnepélyes megnyitó után az érdeklődők a Ghyimes zenekar ingyenes koncertjét élvezhették az Óbudai Kulturális Központ színháztermében.
Az ünnepélyes megnyitó után az érdeklődők a Ghyimes zenekar ingyenes koncertjét élvezhették az Óbudai Kulturális Központ színháztermében.

Kelemen Viktória alpolgármester a megnyitón a kultúra jelentőségét hangsúlyozta a kerületben: Amikor arról beszélünk, hogy Óbuda a kultúra városa, akkor a küldetésünk két, egymást feltételező irányvonalára próbáljuk a figyelmet ráirányítani. Az egyik az a kultúratámogató szándékunk, mely a település környezeti, építészeti örökségét a jelen művészetével kívánja összekötni, tematikus pályázatok meghirdetésével felkarolni a kortárs képzőművészet ügyét. Másfelől pedig létre kívánjuk hozni azokat a színtereket, ahol a különböző művészeti tárlatok, kulturális események a szélesebb közönséghez is eljuthatnak. Ebbe éppúgy beletartoznak a szabadtéri kiállítások és installációk, mint az Óbudai Kulturális Központ házaiban az előadók számára kínált lehetőségek. A művészeti megnyilatkozásoknak otthont teremtő tereket lépésről lépésre bővítjük. A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat mai megnyitója jó a legjobb helyen van Óbudán, hisz akik ide eljöttek, azok a kulturális intézményeink közönségének legelkötelezettebb tagjai, valódi kultúra pártoló lokálpatrióták.

Forrás: obuda.hu