Fa, vagy árvíz? Ez itt a kérdés

Arold Péter

Ismét több száz fa, akár ezer példány is áldozatul eshet az Óbudai sziget árvízvédelmi programjának.

„Évek óta széles körű egyetértés van arról, hogy a Hajógyári-sziget a főváros olyan kihasználatlan és rendezetlen zöldterülete, amelynek sport-, szabadidős és kulturális célú fejlesztése indokolt. A sziget a jelenlegi állapotánál sokkal szebb, rendezettebb lesz”

válaszolta a Miniszterelnöki hivatal a Népszava kérdésére, mikor a III. kerületben a Hajógyári szigeten történő fakivágásokra. Hozzátették:  a fakivágás védett természeti területen kizárólag külön természetvédelmi engedély alapján végezhető, ilyen eljárás pedig jelenleg nincs folyamatban.

Mi is  is megtaláltuk Pest Megyei Kormányhivatal hirdetményei között azt a klímakockázati elemzést,  ami vélelmezheti, hogy a szigeten történő munkálatok komoly kihatással lehetnek a területen élő fákra, ugyanis közel ezer idős fát kellene kivágni, melynek következményeként 42 tonnával csökkenne a szén-dioxid-megkötés. Az Óbudai sziget adja a helyszínt a sziget Fesztivál rendezvényének és a kormánynak nem titkolt elképzelése a terület beépítése, amihez viszont meg kell szüntetni az állandósult árvíz veszélyt, hiszen a sziget alapvetően ár és hullámtérben van. A kormány ehhez közel 620 millió forintot biztosítana.

Tervei között szerepel a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Sportakadémia, minek megléte nagyot dobna egy esetleges olimpia megrendezésénél, amiről persze nem mondott le a kormány.

Egy közmeghallgatást is beiktatnak a rend kedvéért, mely a Békásmegyeri Közösség Házban lesz augusztus 23-án.

 

Akár ezer fa is áldozatul eshet az árvíz-védelemnek Óbudán a szigeten

Az árvízvédelmi rendszer része lenne, hogy a sziget északi részén földgát épülne mobilelem fogadására alkalmas résfallal. A déli területen, az Árpád hídhoz közelebbi részen a Hadrianus palota, a meglévő épületek és a tervezett kajak-kenu központ körül parapetfalas védelmet, mobilgátat húznának fel.

Olvassa el a részleteket az index.hu  oldalon

 

A dolog pikantériája, hogy a  Népszava szerint viszont Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere határozottan cáfolta, hogy a III. kerületi önkormányzat előzetes tulajdonosi hozzájárulást adott volna a hajógyári-szigeti gáthoz. És bár Karácsony Gergely is kijelentette, hogy a főváros nem járul hozzá egy olyan beruházáshoz, ami ezer fa kivágásával, a zöldfelület megcsonkolásával járhat, a lap szerint az előző városvezetés még az önkormányzati  választások előtt négy nappal adott tulajdonosi hozzájárulást a tervezéshez szükséges, geotechnikai feltáró fúrások elvégzéséhez. Amennyiben ez tény, alapból érdekes lehet, hogy milyen jogi felhatalmazás alapján dönt egy városrész vezetője egy ilyen horderejű kérdésről a választás előtti néhány napban.

Most mondja meg!

[Fancy_Facebook_Comments]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .